Wednesday, November 24, 2010

Kukuhkan Ekonomi Melalui Pelaburan Dinar Emas dan Perak

Petikan daripada http://www.selangorkini.com.my/my/berita/19826

Saturday, 06 November 2010 Ruangan: Berita

SHAH ALAM, 6 Nov - Penolong Pengarah Bahagian Pendidikan Jabatan Agama Islam Selangor, Sheikhul Maqari Othman Hamzah, menasihati masyarakat negara ini mengukuhkan ekonomi mereka dengan pelaburan dinar emas dan perak.

Menurut beliau, sejarah kenaikan harga emas sejak lebih seribu tahun lalu telah membuktikan ia mata wang yang paling kukuh di dunia.

Sheikhul Maqari Othman berkata, amalan memperkukuhkan ekonomi dengan mata wang emas telah dimulakan oleh Nabi Muhammad SAW dan diperkemaskan oleh Saidina Omar Al-Khatab.

Nilai yang ditetapkan adalah 4.25 gram emas, bersamaan dengan satu dinar.

Bercakap dalam program, Apa Khabar Selangor bersama pengacara Zubli Zainordin, Othman berkata, nilai mata wang kertas atau ‘fiat money’ mula jatuh apabila tidak lagi dikeluarkan bersandarkan simpanan emas.

Amerika syarikat memulakan amalan mencetak mata wang tanpa sandaran emas pada tahun 1968 bagi menampung perbelanja perang mereka.

“Dia cetak duit kertas itu dengan memisahkan emas, menyebabkan nilainya jatuh dan di situlah mulanya nilai dolar jatuh, yang tidak jatuh harga emas,” katanya.

Othman meramalkan mata wang kertas akan terus jatuh dan kuasa besar Amerika akan menukarkannya dengan mata wang digital seperti kad kredit yang sedang digunakan sekarang.

Nabi Muhammad SAW telah mengatakan dalam hadisnya bahawa semuanya tidak akan bernilai kecuali emas dan perak.

Othman memberi contoh, emas meningkat tiga kali ganda sejak tahun 2001.
“Pada tahun 2001, dia menyimpan RM10,000, tahun 2010 jumlah simpanannya menjadi RM13,000, bermakna keuntungan yang diperolehi sekitar RM3,00 sahaja. Sebaliknya jika dia menyimpan emas pada tahun yang sama, keuntungan yang diperolehi adalah sekitar RM33,600,” jelasnya.

Menurut Othman, dia yakin dinar emas dan perak adalah penyelesaian kepada pengukuhan ekonomi masyarakat sekarang.

Beliau boleh dihubungi di nombor 019 29031 65. Melalui Internet melalui laman Http/ emas_amsyiq.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

I thank you for leaving comments to my blog. Feel free to browse again at the latest topics.